PESTELOS


Καλώς ήλθατε στον ιστότοπο Απεντομώσεων, Απολυμάνσεων και Μυοκτονιών της PESΤΕΛΟΣ


Στον ιστότοπο μας παρουσιάζουμε τις εφαρμογές ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, τις μεθόδους απολύμανσης, τους τρόπους καταπολέμησης τρωκτικών και της απώθησης πτηνών και ερπετών. Δίνουμε πληροφορίες σχετικά με τα παράσιτα και τα προβλήματα που προξενούν, καθώς και οδηγίες για την αντιμετώπιση τους και όλα αυτά στις πιο συμφέρουσες τιμές της αγοράς. Επιλέξτε τη κατηγορία που σας ενδιαφέρει για ενημέρωση σας και επικοινωνήστε μαζί μας
τηλεφωνικά: 2314 026 212, 6984 310 389 ή μέσω email: info@pestelos.gr Στείλτε μας μήνυμα

Πές Τέλος στα παράσιτα.....
Απαλλαγείτε ριζικά από τα βλαβερά και ενοχλητικά παράσιτα με αξιόπιστες και εξειδικευμένες υπηρεσίες από την PESΤΕΛΟΣ.

Μυοκτονία
Eίναι η καταπολέμηση των ποντικιών και των αρουραίων. Η καταπολέμηση των ποντικιών και αρουραίων γίνεται με τη τοποθέτηση δολωμάτων (ποντικοφάρμακου) τα οποία τοποθετούνται σε ειδικές θήκες ασφαλείας που ονομάζονται δολωματικοί σταθμοί που εφαρμόζονται στα σημεία της προσβολής.

Με αυτό το τρόπο παρέχουμε προστασία στα ακόλουθα:

  • Τα δολώματα είναι ασφαλή για τους ανθρώπους και τα ζώα μη στόχους.
  • Προστατεύονται απο τις καιρικές συνθήκες (την υγρασία, τη σκόνη, τον ήλιο, τη βροχή κτλ.) ώστε να μην αλλοιώνεται η σύσταση τους.
  • Προστασία του μυοκτόνου σκευάσματος από πιθανή διασπορά του.
  • Εύκολη καταμέτρηση της κατανάλωσης μυοκτόνου σκευάσματος ανά θέση δόλωσης, με συνέπεια να υπολογίζουμε το μέγεθος της προσβολής.


Διαδικασία Μυοκτονίας


Ο υπέυθυνος επιστήμονας πρώτα θα εποπτεύσει σχολαστικά το χώρο της προσβολής συλλέγοντας πληροφορίες για την παρουσία εστιών ανάπτυξης τρωκτικών και τη παρουσία ευρημάτων δραστηριότητας, το είδος του χώρου της εγκατάστασης, καθώς και το προσδιορισμό του είδους των τρωκτικών για τα οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης.
Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των ποντικιών και των αρουραίων πρέπει να επαναλαμβάνονται οι εφαρμογές μυοκτονίας ανα τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εντασή και έκταση της προσβολής, όπου θα συμφωνηθεί και το πρόγραμμα επαναλήψεως μυοκτονίας.
Στις επαναληπτικές εφαρμογές γίνεται έλεγχος των δολωματικών σταθμών και της πιθανής ποσότητας κατανάλωσης τους. Τα παλαιά και πλέον μη ελκυστικά δολώματα ακόμα και να μην έχουν καταναλώθει αντικαθίστανται με φρέσκα και ελκυστικά. Ανάλογα με τις καταναλώσεις και τα νέα δεδομένα κάθε εφαρμογής μπορεί να χρειαστεί να γίνουν διορθωτικές ενέργειες του δικτύου των δολωματικών σταθμών που θα τις προτείνει ο υπεύθυνος επιστήμονας.


Οικιακός ποντικός
( Mus musculus )

Οικιακός ποντικός <br>( Mus musculus )
Έχει λεπτό και μικρό σώμα, με τρίχωμα ανοικτό καφετί προς ανοικτό γρίζο. To μέγεθος του κυμαίνεται απο 6-9cm. Έχει μικρή και εντοπισμένη ακτίνα δράσης που κυμαίνεται από 3-6m από την φωλιά.
Τρέφεται με οτιδήποτε εδώδιμο για τον άνθρωπο αλλά και με καλώδια. Τρώει μικρές ποσότητες αλλά σε πολλά σημεία.
Γεννά 5-6 νεογνά ανά γέννα. Το θηλυκό γεννά 8 φορές ανά έτος και η διάρκεια ζωής για το είδος αυτό είναι 9-12 μήνες.

Αρουραίος των ορόφων
( Rattus rattus )

Αρουραίος των ορόφων <br>( Rattus rattus )
Έχει μικρότερο σώμα από το R. norvegicus, με τρίχωμα γκρίζο προς μαύρο. Ο μέσος όρος σωματικού βάρους του ενήλικου είναι 200 γραμμάρια και το μήκος σώματος 15-22 εκατοστά. Έχει μεγάλη ακτίνα δράσης που κυμαίνεται από 15-30m από την φωλιά.
Το είδος αυτό γεννά 6-10 νεογνά ανά γέννα. Το θηλυκό γεννά 6 φορές ανά έτος και η διάρκεια ζωής του είδους είναι παρόμοια με αυτή του R. norvegicus.
Έχει εκπληκτική ικανότητα αναρρίχησης και για αυτό στις οικίες προτιμά να ζεί σε οροφές και πατάρια.
Τρέφεται κυρίως με φρούτα, λαχανικά, σπόρους και λιγότερο με κρέας.

Nορβηγικός αρουραίος
( Rattus norvegicus )

Nορβηγικός αρουραίος <br>( Rattus norvegicus )
Έχει μεγάλο εύρωστο σώμα, με τρίχωμα καφετί, ελαφρώς μαύρο στο άνω μέρος και γκρίζο προς κτρινόλευκο στο κάτω μέρος. Ο μέσος όρος σωματικού βάρους για τα ενήλικα είναι 300 γραμμάρια και το μήκος του σώματός του κυμαίνεται από 19 έως 25cm. Γενικά, κινείται σε ακτίνα 15-30m από τη φωλιά.
Το είδος αυτό γεννά 8-12 νεογνά ανά γέννα. Κατά μέσο όρο το θηλυκό γεννά 7 φορές ανά έτος, με διάρκεια ζωής που μπορεί να ξεπεράσει και τους 12 μήνες.
Είναι παμφάγο είδος με ιδιαίτερη προτίμηση στο κρέας.

Yγειονομική Σημασία

Yγειονομική Σημασία
Πρόκειται για μια ομάδα θηλαστικών με τεράστια σημασία για τον άνθρωπο, η οποία ευθύνεται για μεγάλο αριθμό θανάτων. Εκτός από τη Nόσο του Weil (λεπτοσπείρωση), πολλά είδη ποντικιών είναι δυνητικοί φορείς και άλλων σοβαρών ασθενειών, μεταξύ των οποίων είναι η σαλμονέλωση, η πανώλη, ο τυφοειδής πυρετός και ορισμένες μορφές εγκεφαλίτιδας. Προκαλούν επίσης σοβαρότατες μολύνσεις τροφίμων και αλλεργίες ενώ είναι φορείς παρασίτων όπως ακάρεων, νηματωδών, κεστωδών και εντόμων.
Εκτός από τις παραπάνω επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, τα συμβιωτικά τρωκτικά προκαλούν σοβαρές καταστροφές και ζημιές σε ηλεκτρικές και κτιριακές εγκαταστάσεις. Τα τρωκτικά μπορεί να αποδειχθούν υπεύθυνα ακόμη και για πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις.

Τρόποι διαχείρησης

Πρόληψη

  • Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα (π.χ. ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, ανοιχτές αποχετεύσεις, τρύπες στους τοίχους)
  • Θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα του χώρου (π.χ. απομάκρυνση σκουπιδιών και πηγών τροφής) και σε μεγάλους εξωτερικούς χώρους (κήποι, χωράφια) να εφαρμόζεται ζιζανιοκτονία.
  • Να αποφεύγεται η δημιουργεία παρτεριών με άμεση επαφή με τους εξωτερικούς τοίχους εργοστασίων και συναφών εγκαταστάσεων.

Παρακολούθηση

Έρευνα του χώρου.Τα τρωκτικά χρειάζονται νερό, τροφή, κατάλυμα (φωλιά) και σχετική ησυχία. Η έρευνα του χώρου λοιπόν προσανατολίζεται στα κύρια σημεία που προσφέρουν αυτές τις συνθήκες.


Αντιμετώπιση

Για την καταπολέμηση των συμβιωτικών τρωκτικών χρησιμοποιούμε:

  • Δολωματικούς σταθμούς ασφαλείας
    Οι δολωματικοί σταθμοί που χρησιμοποιούμε στην PESΤΕΛΟΣ είναι εγκεκριμένοι και ασφαλείς και τοποθετούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στις θέσεις τις οποίες θα υποδείξει ο Γεωπόνος με ειδική σήμανση προειδοποίησης. Είναι κατασκευασμένοι από σκληρό πλαστικό που δεν περιέχει τοξικές ουσίες, είναι ανθεκτικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία, κλειδώνει με ασφάλεια και έχει στο εσωτερικό του ειδικές θέσεις ασφαλούς στερέωσης του δολώματος.
    Στους δολωματικούς σταθμούς τοποθετούμε ανάλογα τη περίπτωση τα εξής δολώματα:

    - Τρωκτικοκτόνα δολώματα
    Είναι εγκεκριμένα δολώματα με ουσίες χαμηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται σε ανεπτυγμένες χώρες, τα οποία είναι αντιπηκτικές ουσίες που ενεργούν στο αίμα των τρωκτικών. Έτσι είναι ασφαλείς για ζώα μη στόχους και έχουν αντίδοτο την Βιταμίνη Κ1.
    Περιέχουν τρωφοελκυστικές ουσίες που προκαλούν τα τρωκτικά να τα δοκιμάσουν.

    - Δολώματα ανίχνευσης παρουσίας τρωκτικών (Νο-tox)
    Σε χώρους παραγωγης τροφίμων και ποτών, σε νοσοκομεία και άλλους χώρους που απαγορεύεται η χρήση τοξικών δολωμάτων, επιτρέπονται μόνο τα μη τοξικά δολώματα. Τα συγκεκριμένα δολώματα μας προδίδουν τη παρουσία τρωκτικών αφου καταναλωθούν, αφήνοντας αποχρωματισμένες κηλίδες στα ούρα τους. Αυτό αμέσως μας βοηθάει να επέμβουμε κατασταλτικά αναλόγως τη περίπτωση.


  • Mηχανικές Παγίδες Πολλαπλών Συλλήψεων
    Οι μηχανικές παγίδες πολλαπλών συλλήψεων αποτελούν μία απο τις πιο σύγχρονες μεθόδους καταγραφής και καταπολέμησης τρωκτικών. Είναι απαραίτητες και ενδείκνυται για την εφαρμογή μυοκτονίας για βιομηχανίες και επιχειρήσης παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων και ποτών, φαρμακοβιομηχανίες και γενικά όπου είναι αδύνατη η χρήση χημικών μέσων για την μυοκτονία.
    Διαθέτουν δύο εισόδους που επιτρέπουν στα τρωκτικά να εισέρχονται στο εσωτερικό τους ενώ παράλληλα αποτρέπουν την έξοδο τους. Υπάρχει η δυνατότητα στο εσωτερικό τους να τοποθετηθεί ειδική κόλλα (Τrapper) ώστε να επιτρέπει τη γρήγορη απομάκρυνση των συλληφθέντων τρωκτικών.
    Επίσης η διαφανής θυρίδα στο επάνω μέρος της παγίδας επιτρέπει το γρήγορο ελέγχο στο εσωτερικό της.

  • Μηχανικές Παγίδες Τρωκτικών
    Χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη μικρών μέχρι και πολύ μεγάλων αρουραίων. Τοποθετούνται στους διαδρόμους των τρωκτικών ακόμα και σε σωλήνες,δεμένα με τη βοήθεια δεματικών. Μπορούμε να κάνουμε χρήση τρωφοελκυστικού για την προσέλκυση των τρωκτικών σε αυτά.

  • Κολλώδεις πλάκες
    Οι κολλώδεις πλάκες τοποθετούνται σε περάσματα τρωκτικών. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτης εξαρτάται απο το ποσο κάλα γνωρίζουμε και κατανοούμε τις διαδρομές και τα περάσματα των τρωκτικών, για το λόγο αυτο θα πρέπει να προηγείται σωστή επιθεώρηση και έρευνα πριν τη τοποθέτηση τους.