PESTELOS


Καλώς ήλθατε στον ιστότοπο Απεντομώσεων, Απολυμάνσεων και Μυοκτονιών της PESΤΕΛΟΣ


Στον ιστότοπο μας παρουσιάζουμε τις εφαρμογές ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, τις μεθόδους απολύμανσης, τους τρόπους καταπολέμησης τρωκτικών και της απώθησης πτηνών και ερπετών. Δίνουμε πληροφορίες σχετικά με τα παράσιτα και τα προβλήματα που προξενούν, καθώς και οδηγίες για την αντιμετώπιση τους και όλα αυτά στις πιο συμφέρουσες τιμές της αγοράς. Επιλέξτε τη κατηγορία που σας ενδιαφέρει για ενημέρωση σας και επικοινωνήστε μαζί μας
τηλεφωνικά: 2314 026 212, 6984 310 389 ή μέσω email: info@pestelos.gr Στείλτε μας μήνυμα

Πές Τέλος στα παράσιτα.....
Απαλλαγείτε ριζικά από τα βλαβερά και ενοχλητικά παράσιτα με αξιόπιστες και εξειδικευμένες υπηρεσίες από την PESΤΕΛΟΣ.

Καταπολέμηση Κουνουπιών
Λίγα λόγια για τα Κουνούπια

Τα κουνούπια θεωρούνται τα πιο σημαντικά απο τα πολυάριθμα αιμομυζητικά αρθρόποδα που μεταδίδουν ασθένειες ή προκαλούν όχληση στον νθρωπο και τα θερμόαιμα ζώα. Τα θυληκά είναι αιμομυζητικά ενώ τα αρσενικά τρέφονται με χυμούς φυτών, νέκταρ λουλουδιών, καθώς και με μελιτώδης εκκρίσεις αφίδων.
Το αίμα τα θυληκά το χρειάζονται για τη παραγωγή μιάς πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για τη παραγωγή αυγών. Τα αυγά τους τα εναποθέτουν πάντα σε νερά. Και οι προνύμφες τους χρειάζονται νερό για να αναπτυχθούν. Κάθε θηλυκό αποθέτει περίπου 50-200 αυγά ( καστανά ή μαύρα ) που εκκολάπτονται σε 2-3 εβδομάδες στις περιοχές της χώρας μας.
Η προνυμφική ανάπτυξη διαρκεί πάνω απο 1-2 εβδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις μπόρει να διαχειμάζουν ως προνύμφες.
Τα ενήλικα είναι δραστήρια το σούρουπο ή το βράδυ εκτός του τίγρη που δραστηριοποιείται και την ημέρα σε σκιερά μέρη. Την ημέρα το κοινό κουνούπι αναπαύεται σε κατοικίες και σε άλλα μέρη συνήθως σε ψηλά σημεία των τοιχών ή άλλες θέσεις χωρίς έντονο φωτισμό. Προτιμούν επίσης μέρη με υψηλή υγρασία.
Τα κουνούπια έχουν αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τις οσμές. Το κυριότερο οσφρυτικό ερέθισμα προκαλείται απο το διοξείδιο του άνθρακα με την εκπνοή του ανθρώπου, αλλά και απο το γαλακτικό οξύ που βρίσκεται στον ιδρώτα. Αντιλαμβάνονται την οσμή σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων.

Τα κυριότερα είδη κουνουπιών που συναντάμαι στην Ελλάδα είναι τρία:


Το κοινό Κουνούπι ( Culex spp. )

Το κοινό Κουνούπι ( Culex spp. )

To γένος Αηδής ( Aedes spp.)

To γένος Αηδής ( Aedes spp.)

O Ανωφελής ( Anopheles spp. )

O Ανωφελής ( Anopheles spp. )

Που τα συναντάμε;

Μερικές δυνητικές εστίες ανάπτυξης των κουνουπιών είναι οι εξής:

  • Έλη
  • Βάλτοι
  • Φυτείες ρυζιού
  • Λάκκοι με μικρές συγκεντρώσεις νερού (μικρές λιμνούλες, λακκούβες με νερό, ίχνη απο ρόδες)
  • Ρέματα και ανοιχτά κανάλια
  • Αποχετεύσεις και υπόνομοι
  • Οπές στα δέντρα όπου συγκρατείται νερό
  • Σταμνοειδή φυτά
  • Όστρακα απο σαλιγκάρια
  • Τεχνητά πηγάδια
  • Πήλινα δοχεία, πιθάρια και βαρέλια για αποθήκευση νερού
  • Μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων
  • Πισίνες,σιντριβάνια
  • Υπάρχουν κουνούπια πιο αναπτύσσονται σχεδόν αποκλειστικά σε υφάλμυρα νερά ή αλμυρά νέρα.

Υγειονομική Σημασία

Τα κουνούπια όχι μόνο προκαλούν όχληση στον άνθρωπο αλλά είναι γνωστή η ικανότητα τους να μεταφέρουν τα παθογόνα σοβαρότατων ασθενειών. Η σημασία των κουνουπιών ως φορέων παθογόνων μικροοργανισμών δεν οφείλεται μόνο στην σοβαρότητα των προκαλούμενων ασθενειών, που πολλές φορές είναι θανατηφόρες αλλά και στο γεγονός οτι οι ασθένειες αυτές εμφανίζονται με τη μορφή επιδημιών ή πανδημιών. Η σπουδαιότητα των κουνουπιών απο υγειονομικής σημασίας έγκειται κατα κύριο λόγο στο ότι είναι ενδιάμεσοι ξενιστές των παθογόνων της ελονοσίας, του κίτρινου πυρετού, του Δάγκειου πυρετού, του πυρετού του δυτικού Νείλου, του πυρετού Chikungunya και αρκετών φιλαριάσεων.

Καταπολέμηση

Προληπτικά μέτρα

  • Η πιο σημαντική μέθοδος πρόληψης είναι ο περιορισμός της εναπόθεσης αυγών και ανάπτυξης προνυμφών των κουνουπιών. Κάθε μικροποσότητα νερού, ιδιαίτερα στάσιμου είναι πιθανή ανάπτυξη κουνουπιών και θα πρέπει να εξετάζουμε το πλησίον χώρο της διαμονής μας και όπου μπορούμε να παρέμβουμε ώστε να απομακρύνουμε ή να καλύψουμε με σίτα σημεία συγκράτησης νερού οπως βαρέλια αποθήκευσης νερού, αγωγούς εξαερισμού αποχέτευσης κτλ.
  • Θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου απο άχρηστα αντικείμενα και ανεξέλεγκτη βλάστηση.
  • Το νερό στις ποτίστρες των ζώων θα πρέπει να ανανεώνεται τακτικά και να μαζεύονται τα φύλλα ή άλλα σκουπίδια που υπάρχουν στην επιφάνεια τους.
  • Τοποθέτηση σίτας σε πόρτες και παράθυρα.
  • Χρήση εντομοαπωθητικών λοσιόν.

Kατασταλτική αντιμετώπιση Κουνουπιών με χρήση βιοκτόνων


Η εφαρμογή απεντόμωσης για τα κουνούπια γίνεται με υπολειμματικούς ψεκασμούς με χρήση νεφελοψεκαστήρα (Fogger) για κάλυψη μεγάλων επιφανειών όπως: εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων, παρακείμενη βλάστηση (θάμνοι,φυλλώματα δένδρων ή άλλες ψηλές επιφάνειες) και σε επιλεγμένα σημεία που αποτελούν εστιές κουνουπιών.
Ψεκασμοί μπορούν να γίνουν και με ψεκαστήρα προπίεσης για μικρότερες επιφάνειες ή ακόμα και συνδυαστικά των δύο μεθόδων όπου κρίνεται απαραίτητο απο τον υπεύθυνο επιστήμονα.
Η απεντόμωση για κουνούπια θα πρέπει να ακολουθεί πρόγραμμα συγκεκριμένης επαναληψιμότητας το οποίο ορίζεται ανάλογα με το πρόβλημα απο 25 έως 40 ημέρες

Στη PESΤΕΛΟΣ για τη καταπολέμηση των κουνουπιων χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα σκευάσματα με προνυμφοκτόνο δράση για την εξόντωση και των σταδίων της προνύμφης και νύμφης.
Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε είναι εγκεκριμένα απο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι κατάλληλα για χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατοικίες. Επίσης είναι άοσμα δεν λερώνουν και ακίνδυνα για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια<. Η εφαρμογή της απεντόμωσης γίνεται απο εξειδικευμένο Γεωπόνο που θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τη διαδικασία της απεντόμωσης πριν την εφαρμογή, καθώς επίσης θα σας επισημάνει χρήσιμες συμβουλές μετά το πέρας της εφαρμογής. Στο τέλος δίδεται πιστοποιητικό οπού αναφέρονται αναλυτικά όλες οι εργασίες που διενεργήθηκαν και είναι σύμφωνο με την υπ’ αριθμ. 152347 / 3807 / 11.5.81 απόφαση του ΥΠ.Α.Α.Τ.