PESTELOS


Καλώς ήλθατε στον ιστότοπο Απεντομώσεων, Απολυμάνσεων και Μυοκτονιών της PESΤΕΛΟΣ


Στον ιστότοπο μας παρουσιάζουμε τις εφαρμογές ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, τις μεθόδους απολύμανσης, τους τρόπους καταπολέμησης τρωκτικών και της απώθησης πτηνών και ερπετών. Δίνουμε πληροφορίες σχετικά με τα παράσιτα και τα προβλήματα που προξενούν, καθώς και οδηγίες για την αντιμετώπιση τους και όλα αυτά στις πιο συμφέρουσες τιμές της αγοράς. Επιλέξτε τη κατηγορία που σας ενδιαφέρει για ενημέρωση σας και επικοινωνήστε μαζί μας
τηλεφωνικά: 2314 026 212, 6984 310 389 ή μέσω email: info@pestelos.gr Στείλτε μας μήνυμα

Πές Τέλος στα παράσιτα.....
Απαλλαγείτε ριζικά από τα βλαβερά και ενοχλητικά παράσιτα με αξιόπιστες και εξειδικευμένες υπηρεσίες από την PESΤΕΛΟΣ.

Kαταπολέμηση Μύγες - Μυγάκια
Λίγα λόγια για τις Μύγες και τα Μυγάκια

Οι μύγες είναι έντομα που ανήκουν στην τάξη των δίπτερων.

Τα κυριότερα είδη είναι:

  • Η οικιακή μύγα (Musca Domestica)
  • H μύγα των φρούτων (Drosophila melanogaster)
  • Τα μυγάκια των φρεατίων (Psychoda alternata, Psychoda spp.)


Οικιακή Μύγα ( Musca domestica )

Οικιακή Μύγα ( Musca domestica )
Το ενήλικο έχει μήκος 6-9mm και χρώμα γριζωπό. Τα στοματικά μόρια είναι σπογγίζοντος μυζητικού τύπου, κατάλληλα προσαρμοσμένα στη λήψη υγρής τροφής όπως: γάλα, σιρόπι, νέρο, υγρά απο φρούτα σε αποσύνθεση, περιττώματα κ.α. Η οικιακή μύγα αποθέτει τα αυγά της σε κάθε είδους οργανική ουσία σε αποσύνθεση. Τα αυγά αποτίθενται σε ομάδες των 100-150, στους 2,5 μήνες της ζωής μπορεί να αποθέσει 600-1000 αυγά. Σε θερμοκρασία 25-35°C τα αυγά εκκολάπτονται σε 8-12 ώρες. Ο βιολογικός κύκλος αποτελείται απο 4 στάδια: αυγό, προνύμφη, νύμφη, ακμαίο. Διαχειμάζει ως προνύμφη ή νύμφη και σε περιοχές με ήπιο χειμώνα μπορεί να διαχειμάσει και ως ενήλικο.

Yγειονομική Σημασία

Η οικιακή μύγα είναι μηχανικός μεταφορέας πολλών παθογονών μικροοργανισμών. Όταν τρέφεται με μολυσμένα υλικά το πεπτικό της σύστημα γεμίζει με μικροοργανισμούς οι οποίοι στη συνέχεια αποτίθενταί στις τροφές του ανθρώπου είτε με περιττώματα, είτε με τη <<σταγόνα εμετού>> που συχνά αφήνει στις τροφές. Θεωρείται οτι με αυτό το τρόπο μπορεί να μεταφέρει περισσότερους απο 100 παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως: Σαλμονελλώσεις, τυφοειδή πυρετό,παθογόνα της χολέρας, του άνθρακα, της μικροβιακής δυσεντερίας κ.α.

Που τις συναντάμε;

Πιο συχνά τις συναντάμε περιμέτρικα απο τις πόρτες, στα παράθυρα, κοντα στους τοίχους και τα ταβάνια, πλησίον ή και μέσα στους κάδους απορριμάτων. Κοντά στο σημείο που βρίσκεται το φαγητό των κατοικιδίων. Στην άμμο απο τις γάτες. Επίσης κοντά σε φύτα και σε περιττώματα ζώων.
Προληπτικά μέτρα

  • Με την απομάκρυνση και το καθαρισμό των σκουπιδιών μακριά απο το σπίτι βοηθούμε στην απομάκρυνση της οικιακής μύγας απο τους εσωτερικούς χώρους.
  • Εάν υπάρχουν κατοικίδια που αφήνουν περιττώματα στην αυλή θα πρέπει να καθαρίζεται ο χώρος άμεσα και στις ποτίστρες τους θα πρέπει να ανανεώνεται το νερό συχνά.
  • Χρήση σίτας σε παράθυρα και πόρτες.
  • Επίσης ένας τρόπος για να ελέγξουμε το πληθυσμό τους σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο είναι η χρήση εντομοπαγίδων. Ανάλογα τον χώρο που θέλουμε να καλύψουμε τοποθετούμε εντομοπαγίδες με τροφοελκυστικό δόλωμα για μύγες και ηλεκτρικές εντομοπαγίδες με λάμπες.

Κατασταλτική αντιμετώπιση με χρήση βιοκτόνων

Όταν ο πληθύσμος είναι μεγάλος ή η όχληση παραμένει παρά τη λήψη προληπτικών μέτρων θα πρέπει να γίνεται απεντόμωση με υπολειμματικούς ψεκασμούς σε σημεία που τα ενήλικα αναζητούν τη τροφή τους, αναπαύονται ή ακόμα παραμένουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μύγα των Φρούτων ( Drosophila melanogaster )

Μύγα των Φρούτων ( Drosophila melanogaster )
Λίγα λόγια για τη Μύγα των φρούτων

Η κοινή μύγα των φρούτων έχει μήκος 3-4mm. Είναι γνωστή για την ικανότητα της να αναπαράγεται ταχύτατα όταν βρεί ιδανικές συνθήκες. Έχουν καστανό χρώμα και προεξέχοντα μάτια που είναι συνήθως κόκκινα. Όπως υποδηλώνεται απο το όνομα τους, οι μύγες των φρούτων τρέφονται συνήθως με φρούτα ή προϊόντα φρούτων ειδικά όταν βρίσκονται σε αποσύνθεσηή σε ζύμωση. Προσελκύονται επίσης απο τα ζυμωτικά σάκχαρα που υπάρχουν στα αλκοολούχα ποτά και τα προϊόντα ζύμωσης όπως: ξύδι, μπύρες κ.α. Το πιο ορατό σημάδι δραστηριότητας της μύγας των φρούτων είναι η εμφάνιση των ενήλικων ιπτάμενων εντόμων. Σε μεγάλες προσβολές συχνά πετούν σε μεγάλους πληθυσμούς (σαν νέφος) στη περιοχή της κουζίνας ή στους κάδους απορριμάτων κοντά σε φρούτα και λαχανικά σε αποσύνθεση.

Που τις συναντάμε;

Τις μύγες των φρούτων τις συναντάμε σε σπίτια αλλά πολύ συχνά σε καταστήματα υγειονομικής σημασίας (καφέ, μπάρ, μανάβικα, μπυραρίες κτλ.) Σε κατοικίες εμφανίζονται εκέι που υπάρχουν εκτεθειμένα ώριμα φρούτα σε πάγκους και επιφάνειες. Σε καταστήματα υγειονόμικης σημασίας όπως εστιατόρια, μπάρ, κάφε κτλ. Οι μύγες των φρούτων γεννάνε τα αυγά τους στις αποχετεύσεις εκεί που πέφτει μεγάλη ποσότητα απο χυμό και μπύρα που δεν καταναλώθηκε απο τους πελάτες. Επίσης τις συναντάμε σε σημεία παραγωγής χυμών, αλκοολούχων ποτών κτλ.

Πως μπορείτε να απαλλαγείτε απο τις μύγες των φρούτων;
  • Σχολαστικός καθαρισμός των χώρων όπου τρέφονται και αναπαράγονται
  • Σε περίπτωση προσβολής απο μύγα των φρούτων στη κουζίνα, απορρίψτε ή απομακρύνεται όλα τα ώριμα φρούτα ή αυτά που είναι σε αποσύνθεση
  • θα πρέπει να τακτοποιούνται οι χώροι που επεξεργάζονται τρόφιμα, αδειάζοντας τα δοχεία απορριμάτων σε καθημερινή βάση για να αποτραπεί η είσοδος και η αναπαραγωγή τους στους χώρους μας.

      Η μύγα των φρούτων είναι ένα έντομο δύσκολο στην καταπολέμηση. Στις περιπτώσεις παρατεταμένης προσβολής παρά τη λήψη προληπτικών μέτρων, τοποθετούμε παγίδες σύλληψης και όπου μπορούμε εφαρμόζουμε υπολειμματικούς ψεκασμούς.

Μυγάκια Φρεατίων

Μυγάκια Φρεατίων
Τα μυγάκια των φρεατίων είναι έντομα τα οποία εξέρχονται και δραστηριοποιούνται κυρίως κόντα στην περιοχή των φρεατίων εξού και το ονόμα τυς. Το χρώμα τους είναι σκούρο γκρι. Το σώμα και τα φτερά τους περιβάλλονται απο ένα πυκνό στρώμα τριχίδιων. Το μέγεθος τους είναι απο 3mm έως 5mm. Τα φτερά τους έχουν στρόγγυλο σχήμα με καφέ αποχρώσεις στις άκρες τους. Φέρουν μακριές κεραίες.Το θηλυκό γεννάει απο 25 έως 120 αυγά. Στους 22°C τα αυγά εκκολάπτονται σε 30-50 ώρες. Η διάρκεια ζωής των ενηλίκων είναι περίπου 15 ημέρες. Τα μυγάκια των φρεατίων τρέφονται με οργανική ύλη σε αποσύνθεση.

Που τα συναντάμε;

Οι προνύμφες απο τις μύγες των φρεατίων ζούν σε ένα ευρύ περιβαλλοντικό φάσμα, όπως: πέτρες, μέσα στους σωλήνες αποχέτευσης, σε αποθηκευμένα φρούτα και λαχανικά κλπ. Τα ενήλικα τα συναντάμε συχνά πάνω στους τοίχους, ιδιαίτερα στα μπάνια και τις τουαλέτες των κατοικιών αλλά των δημόσιων κτιρίων.

Υγειονομική σημασία

Οι μύγες των φρεατίων δεν νύσοουν αλλά είναι φορείς πολλών παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν σοβαρές ασθένειες όπως: η σπλαχνική λεϊσμανίαση, δερματική λεϊσμανίαση κ.α. Με τη παρουσία τους προκαλού όχληση στον άνθρωπο.

Καταπολέμηση

Προληπτικά μέτρα

  • Συχνός καθαρισμός του εσωτερικού των φρεατίων στη κατοικία σας απομακρύνοντας τους ρύπους που επικάθονται στα τοιχώματα και στα καπάκια.
  • Στο εσωτερικό των κτιρίων εκεί που υπάρχουν σιφώνια αποχετεύσεων κλείσιμο με ειδικές τάπες που ενδείκνυται για αυτή τη χρήση.
  • Μείωση του στάσιμου νερού και της υγρασίας ιδιαίτερα στους χώρους των μπάνιων και των WC.

Κατασταλτική καταπολέμηση με χρήση βιοκτόνων

Στις περιπτώσεις έντονης προσβολης εφαρμόζουμε υπολειμματικούς ψεκασμούς στα σιφώνια και στα φρεάτια των αποχετεύσεων με σκευάσματα με προνυμφοκτόνο δράση.