PESTELOS


Καλώς ήλθατε στον ιστότοπο Απεντομώσεων, Απολυμάνσεων και Μυοκτονιών της PESΤΕΛΟΣ


Στον ιστότοπο μας παρουσιάζουμε τις εφαρμογές ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, τις μεθόδους απολύμανσης, τους τρόπους καταπολέμησης τρωκτικών και της απώθησης πτηνών και ερπετών. Δίνουμε πληροφορίες σχετικά με τα παράσιτα και τα προβλήματα που προξενούν, καθώς και οδηγίες για την αντιμετώπιση τους και όλα αυτά στις πιο συμφέρουσες τιμές της αγοράς. Επιλέξτε τη κατηγορία που σας ενδιαφέρει για ενημέρωση σας και επικοινωνήστε μαζί μας
τηλεφωνικά: 2314 026 212, 6984 310 389 ή μέσω email: info@pestelos.gr Στείλτε μας μήνυμα

Πές Τέλος στα παράσιτα.....
Απαλλαγείτε ριζικά από τα βλαβερά και ενοχλητικά παράσιτα με αξιόπιστες και εξειδικευμένες υπηρεσίες από την PESΤΕΛΟΣ.

Aπωθήσεις Φιδιών
Οφιοαπώθηση είναι η εργασία για τη προστασία των εγκαταστάσεων απο τα ερπετά. Με την οφιοαπώθηση αποτρέπουμε τα είδη των φιδιών και ερπετών να εισέλθουν στους χώρους ευθύνης μας. Η χρήση δηλητηρίων και η θανατωση των φιδιών απαγορεύεται απο την Ελληνική και την Ευρωπαϊκη Νομοθεσία κάθως τα ερπετά θεωρούνται είδη προστατευμένα και απειλούμενα με εξαφάνιση.
Επομένως τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε για την οφιοαπώθηση δεν θανατώνουν τα φίδια και τα ερπετά αλλά ενεργούν απωθητικά, αποτρέποντας να εισέλθουν στους χώρους και τις εγκαταστάσεις μας.
Θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε περίπτωση που ένα φίδι έχει εγκλωβιστεί σε ένα κτίριο θα πρέπει να καλέσουμε τη Πυροσβεστική Υπηρεσία ή κάποια Οικολογική Οργάνωση που θα πίασει και θα μεταφέρει το φίδι στη φύση.


Λίγα λόγια τα Φίδια

Στην Ελλάδα τα φίδια ξεκινούν τη δραστηριότητα τους απο τις αρχές Απριλίου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Απο τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο τα φίδια διαχειμάζουν σε προφυλαγμένες θέσεις παραμένοντας σε χειμερία νάρκη, με αυτή τη διαδικασία τα φίδια ρίχνουν το μεταβολισμό τους και πέφτουν σε λήθαργο. Με τον ερχομό της Ανοίξης και την άνοδο της θερμοκρασίας τα φίδια ξυπνάνε και βγαίνουν απο τις θέσεις που διαχείμασαν.
Τα φίδια είναι ζώα ψυχρόαιμα δηλαδή η θερμοκρασία του σώματος τους εξαρτάται απο την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τρέφονται με μικρά ζώα, πτηνά, αυγά ή έντομα, ενώ άλλα μεγαλύτερα φίδια τρέφονται με μεγαλύτερα ζώα.
Τα φίδια είναι ωοτόκα, γεννούν αμνιακά-μαλακά αυγά χωρίς σκληρό κέλυφος τα οποία εναποθέτουν σε προστατευμένες θέσεις. Μέχρι να εκκολαφθούν τα αυγά τους τα φίδια δεν απομακρύνονται σε μεγάλη απόσταση απο το σημείο που βρίσκονται τα αυγά τους για να τα προφυλάσουν απο πιθανούς κινδύνους.


Φίδια της Ελλάδας

Φίδια της Ελλάδας
Τα φίδια στην Ελλάδα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:


  • Στα φίδια με δηλητήριο:

    Κοινή οχιά (Vipera ammodytes), Οθωμανική Οχιά (Vipera xanthina), Οχιά της Μήλου (Vipera lebetina), Σπάνια Οχιά της Ροδόπης ή Αστρίτης (Vipera berus), Μικρή Οχιά ή Νανόχεντρα (Vipera ursinii), Μαυρόφιδο ή Σαπίτης (Malpolon isnignitus), Αγιόφιδο (Telescopus fallax).


  • Στα φίδια χωρίς δηλητήριο:

    Σαΐτα (Coluber najadum), Δενδρογαλιά (Hierophis gemonensis), Έφιος (Coluber caspius), Σπιτόφιδο (Elaphe situla), Φίδι του Ασκληπιού (Elaphe longissima), Λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata), Μικρός Βόας (Eryx jaculus), Τυφλίνος (Typhlus vermicularis), Ασινόφιδο (Coronella austriaca), Θαμνόφιδο (Eirenis modestus), Νερόφιδα (Natrix-natrix, Natrix tessellata).

Yγειονομική Σημασία

Yγειονομική Σημασία
Τα περισσότερα είδη φιδιών στη χώρα μας δεν είναι δηλητηριώδη, ωστόσο υπάρχουν και είδη φιδιών με δηλητήριο. Τα πιο επικίνδυνα απο αυτά για τον άνθρωπο αλλά και για ζώα μη στόχους οπώς είναι και τα κατοικίδια, είναι οι Οχιές ή έχιδνες. Πριν απο το τσίμπημα oι οχιές συνήθως παίρνουν το σχήμα που μοιάζει με οχτώ, το οποίο βοηθάει στην εκτίναξη τους για να δαγκώσουν το θύραμα τους ή κατά την άμυνα τους όταν νιώσουν οτι απειλούνται. Στη συνέχεια εισχωρούν τα εμπρόσθια δόντια τους βαθιά στη σάρκα του θύματος και εκκρίνουν το δηλητήριο. Η σοβαρότητα του τσιμπήματος της Οχιάς εξαρτάται απο την ποσότητα και τη τοξικότητα του δηλητηριού που θα εισχωρήσει στον ιστό του θύματος. O βαθμός της τοξικότητας εξαρτάται απο πολλούς παράγοντας, όπως η ηλικία και το μέγεθος του φιδιού κ.α.
Μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα διαθέτουμε υπεραρκετό χρόνο ώστε να επισκεφτούμε εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση δαγκώματος στον λαιμό ή στο κεφάλι, λόγω του ότι κατά τον σχηματισμό οιδήματος ενδέχεται να προκληθεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Σε ορισμένες περιπτώσεις το δάγκωμα απο Οχιά μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.

Ανάλογα με το είδος του φιδιού, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ένα ζευγάρι σημάδια τρυπήματος στο τραύμα
  • Ερυθρότητα και πρήξιμο γύρω από το δάγκωμα
  • Έντονος πόνος στο σημείο του δαγκώματος
  • Αιμορραγία στην περιοχή του δαγκώματος
  • Ναυτία και εμετός
  • Δύσκολη αναπνοή (σε ακραίες περιπτώσεις, η αναπνοή μπορεί να σταματήσει εντελώς)
  • Διαταραγμένη όραση
  • Αυξημένη σιελόρροια και εφίδρωση
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα γύρω από το πρόσωπο ή/και τα άκρα σας
  • Πυρετός
  • Παραισθήσεις


Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που εσείς ή κάποιος άλλος δαγκωθεί από φίδι:

  • Προσπαθήστε να δείτε και να θυμηθείτε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του δαγκώματος του φιδιού
  • Κρατήστε το άτομο που έχει δαγκωθεί ακίνητο και ήρεμο. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του δηλητηρίου, εάν το φίδι είναι δηλητηριώδες
  • Ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό
  • Καλέστε το ΕΚΑΒ
  • Επικοινωνήστε με το Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων +30 210 77 93 777
  • Αφαιρούμε τυχόν κοσμήματα, ζώνες ή ρούχα κοντά στην περιοχή, γιατί αυτή θα πρηστεί
  • Κρατάμε την περιοχή με το δάγκωμα ακίνητη, πιο χαμηλά από το ύψος της καρδιάς
  • Μπορούμε να καθαρίσουμε την πληγή με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό
  • Πλύνετε αμέσως το τραύμα με ζεστό σαπουνόνερο.
  • Καλύψτε το δάγκωμα με ένα καθαρό, στεγνό επίδεσμο

Πως θα κρατήσουμε μακριά τα Φίδια;

Προληπτικά μέτρα

    Μέτρα πρόληψης θα πρέπει να λαμβάνονται ώστε να δημιουργούμε όσο δυνατόν αφιλόξενο περιβάλλον για την προσέλκυση και εγκατάσταση φιδιών στους χώρους μας, τέτοια είναι:


  • Καθαρισμός απορριμάτων
    Τα φίδια βρίσκουν κρησφύγετο στα απορρίματα για ανεύρεση τροφής όπως ποντίκια και έντομα, με αυτο το τρόπο θα αναζητήσουν αλλού τη τροφή τους.

  • Απομάκρυνση άχρηστων αντικειμένων
    Αναζητώντας μέρη που νίωθουν ασφάλεια, τα φίδια μπορούν να επιλέξουν τέτοια μέρη σε υλικά και αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται σε εξωτερικους χώρους όπως: ξύλα, λάστιχα αυτοκινήτων, έπιπλα κ.α.

  • Καταπολέμηση τρωκτικών
    Με εφαρμογές Μυκτονίας στο χώρο μας προληπτικά ή κατασταλτικά αποτρέπουμε την ύπαρξη τρωκτικών στο χώρο μας και έμμεσα και την παρουσία φιδιών για αναζήτη της λείας τους.

  • Μείωση της Υγρασίας στους εξωτερικούς χώρους
    Φροντίζουμε να διατηρούμε την υγρασία στους εξωτερικούς χώρους σε χαμηλά επίπεδα, αποφεύγοντας τη δημιουργία λιμνάζοντων υδάτων διότι τα φίδια προσελκύονται απο αυτά για να πιούν νερό.

  • Αποψίλωση βλάστησης και κλάδεμα θάμνων
    Θα πρέπει απο τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου να γίνονται αποψιλώσεις χόρτων για να διατηρούμε τη βλάστηση σε χαμηλά επίπεδα γιατί τα φίδια χρησιμοποιούν τα χόρτα ως κρησφύγετα και σε αρκετές περιπτώσεις στους πυκνούς θάμνους αναζητούν τη τροφή τους.

  • Απεντόμωση
    Τα φίδια τρέφονται με μεγάλα έντομα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα απεντόμωσης μειώνουμε τον πληθυσμό των εντόμων και με αυτό το τρόπο και τη παρουσία των φιδιών στους χώρους μας για να αναζήτηση της τροφής τους.

  • Σφράγιση εγκαταστάσεων
    Πιθανά σημεία σε τοίχους και εξωτερικές επιφάνειες που τα φίδια θα τα χρησιμοποιήσουν ως καταφύγια και μέρη αναπαραγωγής, θα πρέπει να σφραγίζονται με τα κατάλληλα υλικά ώστε με αυτό το τρόπο οι χώροι μας γίνονται αφιλόξενοι για τα φίδια.


    Εφαρμογή Οφιοαπώθησης

    Οι εφαρμογές για την οφιοαπώθηση ξεκινάνε απο τα μέσα της Άνοιξης μέχρι και τις αρχές του Φθινοπώρου. Τους χειμερινούς μήνες στην Ελλάδα τα φίδια και όλα τα ερπετά βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, συνεπώς δεν αποτελούν πρόβλημα και δεν διενεργούμε εφαρμογες οφιοαπώθησης.
    Τα σκευάσματα τοποθετούνται σε κρίσιμα σημεία που θα υποδείξει ο Γεωπόνος της εταιρείας μας. Στην PESΤΕΛΟΣ χρησιμοποιούμε για την οφιοαπώθηση σκευάσματα εγκεκριμένα απο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τεχνολογία που επιτρέπει να παραμένουν δραστικά για αρκετούς μήνες μετά την εφαρμογή τους. Για την καλύτερη αποτελεσματικότητα στην PESΤΕΛΟΣ προτείνουμε 2-3 εφαρμογές απο τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο ανάλογα με την περιοχή, την ένταση και έκταση του προβλήματος.
    Αν θέλετε να προστατέψετε τις κατοικίες και τους επαγγελματικούς σας χώρους απο τις επισκέψεις φιδιών μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 2314 026 212, 6984 310 389 ή μέσω email: info@pestelos.gr, για να σας δώσουμε μια οικονομική πρόσφορα κάθως και να σας συμβουλέψουμε σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να εφαρμοστούν για να απωθήσουμε τα φίδια απο τις εγκαταστάσεις σας.